poucne price

Usamljena na Božić

Na Badnje veče, jednom čoveku dođe do ruku slika ispod koje je pisalo „Usamljena na Božić“. Na slici snegom zavejane kućice, svaka svetli kao zvezdica, viju se tanki tračci dima iz dimnjaka. Oseća se radost, veselje i toplina. Praznik je.

Svi su na okupu, samo je jedna sitna, krhka Žena, plemenitog lika, u skromnom ogrtaču, sama. Naslonjena na tarabe gleda put osvetljenih prozora. Sirotica, nema nigde nikog svog u ovoj blagoj noći. Zagledao se bolje i video tanak oreol iznad glave Usamljene Žene. Oči su mu se ispunile suzama.

Pa to Mati Božja, sama pred vratima, čeka da se neko seti NJe i NJenog Sina. Zaokupljeni ovozemaljskim dobrima, trpezom i običajima, ljudi se ne sećaju šta to oni slave. Ne sećaju se Onoga zbog Koga su se okupili oko trpeze, za kojom za sve ima mesta sem za NJega i Majku NJegovu.
Ova slika je povukla bujicu misli. Ni pre više od dve hiljade godina, kad je na zemlju došao Bogočovek Hristos, Tvorac i Car, za NJega nije bilo mesta. A Presveta Majka nije imala glavu gde da skloni.
„I rodi Sina Svojega Prvenca, i povi Ga, i položi u jasle; jer im ne bijaše mjesta u gostionici“ (Lk. 2, 7).

Pa zar se ništa nije promenilo za dva milenijuma?
Podignuti su divno ukrašeni hramovi, osvetljeni i udešeni, gde pevamo umilne božićne pesme. Okitili smo kuće badnjakom, jelkom i darovima, ali na jedino mesto gde bi On želeo da uđe, nema pristupa.

Ne puštamo Ga da uđe u naše srce. To bi značilo da moramo da se odreknemo nekih navika, da počnemo da se menjamo.
I tako Ga stalno izneveravamo, odlažući sve za drugi dan, drugi praznik, a život prolazi daleko od Boga. Nažalost, na kraju tako i prođe, jer niko ne zna koliko mu je vremena preostalo.

Tada je počeo da se moli:
„Ti Koji si se rodio u Vitlejemu, da bi nas oživeo i spasao, učini najveće od svih čuda: obnovi srca naša! Putevima kojima Ti znaš vrati nas Sebi i izbavi nas od sramote neverja. Učini da Te ne izgonimo iz svoje sredine ove svete Božićne noći, kao ni u ostale dane našega života, nego da Ti, Gospode, uvek vladaš u srcima, Svoje nezahvalne dece koja Te vole.“

(Visited 134 times, 1 visits today)