poucne price

Prepreke

Kao što to obično biva, spretni ribar je ulovio zlatnu ribicu. Kad mu ribica iznese uobičajenu ponudu sa ispunjenjem želja, on odgovori da tri želje nisu dovoljne. Ovo je vreme ubrzanog napretka i možda bi on mogao da ovu prvi zlatnu ribicu spakuje sebi za večeru i potraži neku sa boljom ponudom, kad ga je već jednom sreća poslužila. Ribicu, naravno, to uplaši, pa mu obeća ispunjenje svih mogućih želja, ukoliko je pusti.

Halapljivi ribar se samozadovoljno nasmeši, pa reče – To da želim bogatstvo i slavu, to se podrazumeva. Ali da krenem prvo od onog što mi smeta. Dakle, želim da ukloniš… sve srećne. Ide mi na živce njihova sreća. E da, i tužne. Ide mi na živce njihova tuga. Potom nek nestanu pametniji, da budem najpametniji. I lepši. Da budem najlepši…
Dok ga je preneraženo gledala, zlatna ribica je već mogla da zamisli kako ribar traži da se uklone planine, jer stvaraju hlad, Sunce jer stvara toplotu, a potom i voda jer od toplote isparava, pa nastaju oblaci, a njoj je bez vode bolje bilo da je ribar pojede za večeru.

U to se ribar prenu iz razmišljanja – Znaš šta, zanemari sve prethodno. Lakše je da to ovako formulišem: jednostavno ukloni sve moguće prepreke koje stoje na putu mom dugotrajnom zadovoljstvu i uspehu.

Ribica duboko izdahnu od olakšanja. Već je videla sebe kako radosno pliva u svom prirodnom staništu. Zato odluči da želju momentalno sprovede u delo, pa ushićeno trepnu tri puta i sa lica zemlje ispari njegova najveća prepreka ka dugotrajnom zadovoljstvu i uspehu – sam ribar.

 

Tekst poslala Natalija Stošić

(Visited 149 times, 1 visits today)